în aşteptare #1. (10.01.2011)

În lumina slabă a camerei sale, dar, mai ales, în lumina tuturor celor întâmplate, îşi aştepta sfârşitul. Avea să vină, ca aproape tot ce i s-a întâmplat lui, în totalitate normal, chiar banal şi vechi. Ca şi ziua aceea în care, întorcându-se acasă de la câmp, îşi ducea în căruţă soţia moartă. A murit în câteva secunde, fulgerată. Îşi aduce aminte cu groază, dar mai ales cu ruşine, de ziua aceea şi de privirle curioşilor în căruţă, unde, puţin schimbată la faţă, stătea întinsă femeia de care îl lega până atunci o viaţă. Viaţa care îl lega de acea femeie din care sufletul a încetat de ceva timp să mai fumege.
[citeşte continuarea...]

chamim. #2

Scris de răzvan cîmpean miercuri, august 08, 2012

chamim. #1

undeva la marginea unei fără-nume-unu locuia un bărbat. iar numele bărbatului nu avea încă un nume.
din sutele de pagini pe care chamim le-a scris cu grijă, pagini din care nimeni nu înţelegea nimic şi din care nimeni nu se mai străduia să înţeleagă ceva, au mai rămas doar câteva şi, cu cât rămâneau mai puţine, cu atât păreau mai multe, cu atât părea că chamim scrie mai mult de douăzeci şi patru de ore într-o zi, că reuşea el într-un fel, din nou, neînţeles, să se joace nu doar cu răbdarea celorlalţi, dar chiar cu timpul, până când, într-o zi se va dovedi că, de fapt, totul a fost o minciună. dacă chamim s-a lăsat mai mult minţit de propria ciudăţenie sau dacă a izbutit să-i mintă mai curând pe ceilalţi încă nu era clar pentru nimeni, deşi, în vizitele dese, vecinii se interesau constant de soarta lui şi, doar în gând, se întrebau cum ar fi fost ca chamim să fi murit la naştere. dacă chamim ar fi murit atunci, lumea ar fi fost un loc mai bun. oamenii ar fi putut să-şi continue viaţa fără atâtea bătăi de cap, fără să se întrebe întruna ce-i cu băiatul ăsta şi cu ce naiba au putut ei să-i greşească atât.
chamim, în continuare, nu petrecea timpul cu nimeni. avea aproape un an când tatăl lui s-a decis că nu mai poate. copilul, indiferent de vreme, refuza să intre în casă. era suficient să se uite la chamim şi făcea doi paşi înapoi. nu ştia cum să reacţioneze cu el, îl privea şi nu simţea că ceva din el s-ar putea afla în ciudăţenia asta de copil, care nu spunea un cuvânt pe înţelesul tuturor şi scria în prostie nişte lucruri care nu ajutau pe nimeni, care, în cele din urmă, aveau s-o înnebunească, mai mult ca sigur, pe mama lui. aşa că, fără prea multe gânduri, s-a decis s-o facă. avea să-l ia şi să-l ducă departe de aici, atât de departe, încât nici să-l fi căutat treizeci de ani tot nu l-ai fi găsit. 
în dimineaţa în care s-a trezit mai repede decât nevasta lui, chamim nu era de găsit. dispăruse fără urmă, ca şi cum numai gândul să-l ascundă ar fi fost suficient, ca şi cum băiatul înţelesese tot ce tatăl doar gândise. ce era de făcut? să-i spună soţiei? dar cum să-i explice că ieri plănuise să-l ducă pe băiat departe şi că astăzi, pe nepusă masă, chamim s-a dus singur, cu toate hârtiile lui, cu micul adăpost pe care singur îl făcuse aproape de trunchiul unui copac, s-a dus ca şi cum niciodată n-ar fi venit, ca şi cum ar fi fost, tot timpul ăsta, doar în imaginaţia lor. doar o minciună.
femeia nu-l credea. minciună-i că el e o minciună îşi repeta femeia în gând, în timp ce cobora spre fundul grădinii, aproape dormind, cu ochii înceţoşaţi, cu un mers lejer, de dimineaţă. nimic nu-i acolo, nu-nţelegi? nimic! degeaba, femeia nu-l credea şi basta. când au ajuns aproape, bărbatul s-a oprit pentru o clipă, aşa cum te opreşti pe stradă când ţi se pare că vezi pe cineva cunoscut. s-a oprit, s-a uitat atent, să fie sigur că-l recunoaşte şi, pentru prima dată în viaţa lui, fără să ştie din nou cum să reacţioneze, l-a recunoscut.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Adresa de email (abonarea trebuie confirmata):

O colecţie de obsesii, pasiuni şi frământări din mine, un loc pe care îl cizelez şi-l modelez permanent după firea mea schimbătoare, o oglindă difuză a ceea ce-am fost şi încerc să fiu. Un blog scris nu atât pentru a fi citit, dar pentru plăcerea nebună de a fi scris. [detalii]