în aşteptare #1. (10.01.2011)

În lumina slabă a camerei sale, dar, mai ales, în lumina tuturor celor întâmplate, îşi aştepta sfârşitul. Avea să vină, ca aproape tot ce i s-a întâmplat lui, în totalitate normal, chiar banal şi vechi. Ca şi ziua aceea în care, întorcându-se acasă de la câmp, îşi ducea în căruţă soţia moartă. A murit în câteva secunde, fulgerată. Îşi aduce aminte cu groază, dar mai ales cu ruşine, de ziua aceea şi de privirle curioşilor în căruţă, unde, puţin schimbată la faţă, stătea întinsă femeia de care îl lega până atunci o viaţă. Viaţa care îl lega de acea femeie din care sufletul a încetat de ceva timp să mai fumege.
[citeşte continuarea...]

N-a înţeles niciodată de ce o ceruse în căsătorie. De ce (mamadracului) îi făcuse un asemnea deserviciu şi se gândise brusc, aşa cum te gândeşti la cineva pe care ai uitat de-o veşnicie, la oglinda pe care, în curtea bunicii, a spart-o. Şi a spart-o. Şi a spart-o. A adunat viaţa bunicii, a bunicului (dumnezeusă-lierte), a pisicii şi a câinelui în ani de ghinion. Până atunci credea că ghinionul e o floare frumos mirositoare şi se imagina deja purtând-o mândră în fiecare dimineaţă la şcoală. Ghinionul ei care nu se ofileşte niciodată. Şi acum era convinsă că aşa a fost să fie. Şi-a purtat ghinionul care pe o floare în piept, lăsându-l să-i infecteze existenţa, planta ei carnivoră. Asta trebuie să fie, ghinionul l-a făcut să fie îndrăgostit de ea până peste cap, să vadă în ea o fată mai frumoasă decât era şi, cel mai important, să nu vadă floarea şi cum se hrăneşte din ea constant şi încet, făcând-o nu doar mai ursuză, dar şi mai urâtă. 
Singura plăcere care i-a mai rămas cu adevărat erau plăcintele cu carne, preparate după o reţetă nu neapărat secretă, dar personală. Pe copil îl răsfăţa cu câte o porţie atunci când era cuminte şi, considerând că în garsoniera în care locuiau nu prea avea unde să facă năzbâtii, primea des. Nu-i păsa deloc că nu era
cea mai bună carne, chiar dacă ea se necăjea mereu din cauza asta, tot ce-l interesa era să-şi primească porţia. Devenise grăsun când deja avea vreo trei, patru ani şi, de la o vreme, singurul lucru pe care accepta să-l mănânce era faimoasa plăcintă cu carne.
Înţelegea deja că viaţa ei n-o să aibă nici o turnură neaşteptată, că telenovelele o minţiseră şi că bărbatul ei, pe lângă faptul că se îngrăşase îngrozitor, nici nu avea să-i spună cuvinte frumoase prea curând. Se mulţumea să-şi scrie în fiecare dimineaţă câte un bileţel de la el. Am plecat grăbit, nu înseamnă că nu te iubesc. În fiecare dimineaţă altul. Te înşeli, nu plec la alta, stau la ore suplimentare. Avea deja câteva sute, să tot fie o mie. Am stat şi te-am privit pân-ai adormit. Dincolo de asta, nu primea mare lucru de la el. Nişte bani. Câteva cuvinte când o trimite după bere. Nimic mai mult. 
Şi-a pierdut locul de muncă, au dat-o afară. Au folosit un cuvânt prea lung pentru ca ea să-l înţeleagă, aşa că s-a mulţumit să ştie că firma a dat faliment. Da, faliment trebuie să fie. De atunci, el nu o mai priveşte. Crede c-a făcut-o inteţionat, să-l oblige pe el să renunţe la amantă. Pleacă în fiecare dimineaţă de acasă cu impresia că e urmărit, că, deşi ea nu e chiar în spatele lui, ştie tot ce face, cu cine vorbeşte, ce mănâncă, dacă se spală pe mâini, dacă o vorbeşte urât. Aşa că tace. Se spală pe mâini şi tace. Când cineva întreabă de ea, schimbă repede subiectul şi vorbesc despre altceva până uită amândoi de unde au plecat. Chiar dacă el niciodată nu uita. 
Nu-i mai place. Nu ştie ce a fost în capul lui când a luat-o pe plăcintoasă de nevastă. Şi acum i-a mai şi propus să meargă împreună la înmormântarea soacrei. Exact ce-i mai lipsea. O să-i spună că nu merge. Da, asta o să facă.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Adresa de email (abonarea trebuie confirmata):

O colecţie de obsesii, pasiuni şi frământări din mine, un loc pe care îl cizelez şi-l modelez permanent după firea mea schimbătoare, o oglindă difuză a ceea ce-am fost şi încerc să fiu. Un blog scris nu atât pentru a fi citit, dar pentru plăcerea nebună de a fi scris. [detalii]
A apărut o eroare în acest obiect gadget