în aşteptare #1. (10.01.2011)

În lumina slabă a camerei sale, dar, mai ales, în lumina tuturor celor întâmplate, îşi aştepta sfârşitul. Avea să vină, ca aproape tot ce i s-a întâmplat lui, în totalitate normal, chiar banal şi vechi. Ca şi ziua aceea în care, întorcându-se acasă de la câmp, îşi ducea în căruţă soţia moartă. A murit în câteva secunde, fulgerată. Îşi aduce aminte cu groază, dar mai ales cu ruşine, de ziua aceea şi de privirle curioşilor în căruţă, unde, puţin schimbată la faţă, stătea întinsă femeia de care îl lega până atunci o viaţă. Viaţa care îl lega de acea femeie din care sufletul a încetat de ceva timp să mai fumege.
[citeşte continuarea...]

robert căruntu: moş crăciun niciodată n-a fost bun

Scris de Crăciunul joi, decembrie 16, 2010

Coji de portocale şi vin fiert. Asta însemna pentru el Crăciunul. Într-un fel, era fericit, însă nu realiza ce înseamnă asta cu adevărat. Niciodată nu a reuşit să-şi explice dacă era într-adevăr fericit; tot ce ştia era că toată lumea ar trebui să fie fericită într-o asemenea zi. Nu asculta colinde cu toate că era conştient de faptul că aşa se obişnuia în această perioadă a anului. Colindele îl întristau. Ori de câte ori un fragment dintr-un colind rătăcit îi gâdila timpanele, o mare de lacrimi se revărsa asupra-i. Copiii cu părinţii lor, jucându-se şi bucurându-se împreună de frumuseţea iernii, fulgi şi bulgări de zăpadă. Iluzia unei familii fericite.
Dezamăgirea Crăciunului a crescut de la an la an pentru el. Atunci când era mic, mama lui l-a învăţăt, aşa cum mai toţi copiii sunt învăţaţi, că Moş Crăciun vine doar la copilaşii cei cuminţi. Ştia că trebuie să-i scrie Moşului pentru ca dorinţa lui să fie îndeplinită, astfel că în fiecare an totul era pregătit. Cu toate acestea, el niciodată nu primea ce îşi dorea. Deşi îşi asculta în permanenţă mama şi nu întrăznea în niciun fel şi chip
să iasă din cuvântul ei, nu înţelegea ce ar fi trebuit să facă pentru a fi unul dintre copilaşii cuminţi. Dulciurile şi jucăriile găsite sub brad în dimineaţa de Crăciun îl derutau. Avea o singură dorinţă în fiecare an, dar, din păcate, se părea că Moşul nu-l considera unul dintre copiii cei cuminţi. Cel puţin nu încă, gândea el.
Îşi petrecea mai toate zilele stând cu nasul în cărţi. Fotoliul bunicului, locul lui preferat de lectură, era acum împodobit mai ceva ca bradul de Crăciun. La fel ca-n toate serile de Ajun de până acum, îl aştepta pe Moşul cufundat în filele prăfuite ce-i împânzeau camera în lung şi-n lat. Niciodată nu se plângea că era singur. deşi mama lui era în permanenţă plecată de acasă. Trebuia să muncească pentru a putea avea grija de copilaşul ei, ştia asta foarte bine, motiv pentru care îşi căuta alinarea în gândurile tipărite ale altora. De ce nu este Crăciunul o zi ca oricare alta?, se întreba el adesea, şi mai ales de ce ar trebui să fie el fericit când tot ce a făcut toată viaţa a fost să citească despre fericirea celorlalţi. Nu a mers la şcoală pentru că mama lui nu şi-a putut permite să-l trimită, însă, din fericire, l-a învăţat singură să scrie şi să citească. Era tot ce-i putea oferi mai bun.
Pentru el, Crăciunul nu reprezenta decât întristare. Tatăl la care visa încă de mic nu s-a întâmplat să apară nici anul acesta. Moş Craciun se pare că nu îşi citeşte scrisorile cu prea multă atenţie sau poate a fost numai vina mea că nu am fost suficient de cuminte, a concluzionat băieţelul după o îndelungă perioadă de aşteptare. Ani de-a rândul, această dorinţă a rămas bine înrădăcinată-n sufletu-i blajin. Un singur lucru însă a putut şterge suferinţa ce-i contaminase inima, gândul că va putea oferi copilului său ceea ce lui i-a lipsit în tot acest timp, un Crăciun Fericit.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Adresa de email (abonarea trebuie confirmata):

O colecţie de obsesii, pasiuni şi frământări din mine, un loc pe care îl cizelez şi-l modelez permanent după firea mea schimbătoare, o oglindă difuză a ceea ce-am fost şi încerc să fiu. Un blog scris nu atât pentru a fi citit, dar pentru plăcerea nebună de a fi scris. [detalii]