în aşteptare #1. (10.01.2011)

În lumina slabă a camerei sale, dar, mai ales, în lumina tuturor celor întâmplate, îşi aştepta sfârşitul. Avea să vină, ca aproape tot ce i s-a întâmplat lui, în totalitate normal, chiar banal şi vechi. Ca şi ziua aceea în care, întorcându-se acasă de la câmp, îşi ducea în căruţă soţia moartă. A murit în câteva secunde, fulgerată. Îşi aduce aminte cu groază, dar mai ales cu ruşine, de ziua aceea şi de privirle curioşilor în căruţă, unde, puţin schimbată la faţă, stătea întinsă femeia de care îl lega până atunci o viaţă. Viaţa care îl lega de acea femeie din care sufletul a încetat de ceva timp să mai fumege.
[citeşte continuarea...]

săptămâna seriale tv: dollhouse

Scris de răzvan cîmpean vineri, august 06, 2010

De la stânga la dreapta: Paul, Victor, Echo, Sierra,
Topher, Adelle şi Boyd
Dollhouse, serial FOX, a debutat în 2009 şi s-a încheiat după doar două sezoane, însă asta e oarecumde apreciat, dincolo de finalul evident grăbit, dacă luăm în considerare că audienţa pe care o înregistra a scăzut de la episod la episod, ajungând undeva la nici două milioane de telespectatori, asta în condiţiile în care alte producţii FOX au audienţe mult mai mari (de exemplu, Lie to me are o audienţă medie de cinci milioane şi jumătate de telespectatori pe episod). Dollhouse e, de fapt, un loc al viitorului, în care mai unii oameni intră pentru o perioadă de cinci ani, timp în care le sunt date nu doar misiuni, dar şi personalităţi noi pentru fiecare misiune. Unul dintre activi, o tânără cu numele Echo, reuşeşte să fie puţin conştientă de sine, chiar dacă programul care le şterge personalitatea iniţială şi le implantează altele noi împiedică în mod normal asta. Echo (Eliza Dushku, care a mai avut rolul principal şi în Tru Calling, un alt serial FOX) e personajul principal al serialul, serial care îşi începe
de drept acţiunea doar din episodul şase, până atunci mai mult făcându-ni-se cunoscute ideile pe care se bazează.
În rândul fanilor de SF, serialul a însemnat destul de mult, în principiu fiindcă a fost creat de Joss Whedon, cel care a lucrat şi la Buffy, Angel şi Firefly şi care pregătise un scenariu de cinci ani pentru serial, dar nu a primit atenţia criticilor, nereuşind să obţină nici măcar o nominalizare notabilă. Cu toate acestea, în ciuda audienţei scăzute şi a faptului că ziua şi ora de difuzare au fost schimbate, Dollhouse a avut parte de un final reuşit, care a încheiat povestea serialului într-un mod care să-i mulţumească pe majoritatea fanilor, indiferent de numărul lor. Cu episoade foarte bune, fără prea multe momente de umplutură şi cu întorsături de situaţie care să te ţină atent şi nerăbdător pentru următorul episod, Dollhouse a fost unul dintre cele mai bune seriale ale anului 2009, chiar dacă nu s-a bucurat de prea mult succes, lucru pe care nu reuşesc să-l înţeleg, considerând că Heroes avea mult mai mulţi fani, chiar dacă o luase pe o pantă descendentă în ceea ce priveşte calitatea.
Boyd, Topher şi Echo după un "tratament"
Toate numele folosite în Dollhouse sunt luate din alfabetul fonetic al NATO (Alpha, Echo, Sierra, November, Victor). Până în 2009, acesta este serialul cu cea mai mică audienţă de la o televiziune mare din State care a primit un al doilea sezon. Singurele personaje care apar în toate cele 26 de episoade (din care FOX a difuzat doar 25, fiindcă al treisprezecelea episod din primul sezon nu a mai fost difuzat niciodată, dar a fost inclus în pachetul vândut altor ţări sau staţii) sunt Echo (Eliza Dushku), Adelle DeWitt (Olivia Williams, care face un rol foarte bun aici), stăpâna casei în care locuieşte Echo, şi Topher Brink (Fran Kranz), omul de ştiinţă al casei, oarecum ciudat, dar genial.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Adresa de email (abonarea trebuie confirmata):

O colecţie de obsesii, pasiuni şi frământări din mine, un loc pe care îl cizelez şi-l modelez permanent după firea mea schimbătoare, o oglindă difuză a ceea ce-am fost şi încerc să fiu. Un blog scris nu atât pentru a fi citit, dar pentru plăcerea nebună de a fi scris. [detalii]