în aşteptare #1. (10.01.2011)

În lumina slabă a camerei sale, dar, mai ales, în lumina tuturor celor întâmplate, îşi aştepta sfârşitul. Avea să vină, ca aproape tot ce i s-a întâmplat lui, în totalitate normal, chiar banal şi vechi. Ca şi ziua aceea în care, întorcându-se acasă de la câmp, îşi ducea în căruţă soţia moartă. A murit în câteva secunde, fulgerată. Îşi aduce aminte cu groază, dar mai ales cu ruşine, de ziua aceea şi de privirle curioşilor în căruţă, unde, puţin schimbată la faţă, stătea întinsă femeia de care îl lega până atunci o viaţă. Viaţa care îl lega de acea femeie din care sufletul a încetat de ceva timp să mai fumege.
[citeşte continuarea...]

săptămâna tim burton: corpse bride

Scris de răzvan cîmpean miercuri, mai 05, 2010

Amintind oarecum de The Nightmare Before Christmas, Corpse Bride, apărut în 2005, este tot un stop-motion, de data aceasta plasat la finele anilor 1800, într-un oraş victorian în care Victor Van Dort trebuie să o ia de nevastă pe Victoria Everglot, deşi nu s-au văzut niciodată şi toate astea din cauza situaţiei financiare a familiei fetei şi a nevoii familiei băiatului de a fi importanţi în societate. Însă, atunci când lucrurile nu merg precum se aşteptau la repetiţia pentru nuntă, Victor merge în pădure pentru a-şi repeta jurămintele. Exact în momentul în care acestea îi ies perfect se trezeşte căsătorit cu Emily, o tânără moartă şi cu o dorinţă incredibilă de a se mărita, după ce e ucisă de proaspătul ei soţ în timp ce-l aştepta să se întâlnească. Astfel, ea se ascunde în pământ, aşteptând răbdătoare ca cineva să o ceară de nevastă, indiferent dacă acesta va ştii sau nu că
ea e mireasa moartă. Aflat în situaţia aceasta, Victor trebuie să decidă cu care dintre cele două se va căsători în final.
Danny Elfman - According to plan
Corpse Bride a primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film de animaţie al anului şi a câştigat premiul la aceeaşi categorie la Saturn, plus o serie de 15 nominalizări şi 5 premii la diverse festivaluri şi decernări de premii, dintre care se remarcă premiul câştigat la Festivalul de Film de la Veneţia şi cel de la British Animation Awards. Ca şi în cazul The Nightmare Before Christmas, coloana sonoră a fost realizată de Danny Elfman, iar cântecele nu lipsesc din acest film semnat de Tim Burton.
Danny Elfman - The Piano Duet
Corpse Bride este primul film din istorie realizat cu camere foto DSLR (31 de camere Canon EOS-1Ds MARK II cu lentile Nikon) în locul camerelor obişnuite de filmat. Filmul este dedicat memoriei lui Joe Ranft, iar într-una din scene, acea în care Victor cântă la pian, marioneta se apleacă puţin şi pe o plăcuţă se vede scris "Harryhausen", trimitere făcută la animatorul stop-motion Ray Harryhausen. Toată filmarea a durat 55 de săptămâni, perioadă în care aproximativ 110.000 de cadre au trebuit amenajate şi filmate. Pentru a se putea filma simultan mai multe scene, marionete multiple au fost create, mai exact 40 de marionete ale miresei moarte şi tot atâtea ale lui Victor, iar 13 ale Victoriei. Albert Finney a fost alegerea iniţială pentru rolul bunicului Joe în Charlie and The Chocolate Factory, dar Burton s-a răzgândit, dorind în acel film ca singurul nume mare să fie Johnny Depp, aşa că rolui lui Finney din Corpse Bride i-a fost oferit pentru ca regizorul să-şi ceară scuze.

3 comentarii

 1. dacian spune:
 2. Now, why go up there when people are dying to get down here?

   
 3. Luminiţa spune:
 4. Am ţinut să văd filmul ăsta înainte de a citi recenzia ta. Well, nu prea pricep eu cum de ceea ce am văzut este un teatru de păpuşi şi nu o animaţie, o concluzie este însă clară: băieţii sunt tareee flexibili şi uşor de convins :D

   
 5. Pentru ca fiecare miscare pe care ai vazut-o tu acolo nu e facuta pe calculator, ci e facuta de mana omului, pe o marioneta. E un procedeu meticulos, dar da un efect fantastic filmului.

   

Trimiteți un comentariu

Adresa de email (abonarea trebuie confirmata):

O colecţie de obsesii, pasiuni şi frământări din mine, un loc pe care îl cizelez şi-l modelez permanent după firea mea schimbătoare, o oglindă difuză a ceea ce-am fost şi încerc să fiu. Un blog scris nu atât pentru a fi citit, dar pentru plăcerea nebună de a fi scris. [detalii]