în aşteptare #1. (10.01.2011)

În lumina slabă a camerei sale, dar, mai ales, în lumina tuturor celor întâmplate, îşi aştepta sfârşitul. Avea să vină, ca aproape tot ce i s-a întâmplat lui, în totalitate normal, chiar banal şi vechi. Ca şi ziua aceea în care, întorcându-se acasă de la câmp, îşi ducea în căruţă soţia moartă. A murit în câteva secunde, fulgerată. Îşi aduce aminte cu groază, dar mai ales cu ruşine, de ziua aceea şi de privirle curioşilor în căruţă, unde, puţin schimbată la faţă, stătea întinsă femeia de care îl lega până atunci o viaţă. Viaţa care îl lega de acea femeie din care sufletul a încetat de ceva timp să mai fumege.
[citeşte continuarea...]

săptămâna tim burton: charlie and the chocolate factory

Scris de răzvan cîmpean sâmbătă, mai 08, 2010

Danny Elfman - Wonka's Welcome Song
Apărut în acelaşi an cu Corpse Bride, Charlie and the Chocolate Factory e bazat pe povestea pentru copii a autorului britanic Roald Dahl. Există o versiune a filmului din 1971, Willy Wonka & the Chocolate Factory, însă aceasta nu e pe atât de fidelă cărţii precum cea din 2005.
Charlie Bucket e un copil sărac care locuieşte cu părinţii şi cei patru bunici într-o casă mică. De la bunicul Joe aude poveşti despre ciocolatierul Willy Wonka şi fabrica de ciocolată pe care acesta a contruit-o în oraşul natal al lui Charlie. Bunicul Joe ştie toate astea pentru că a lucrat şi chiar l-a văzut pe Willy Wonka, dar într-o zi a fost concediat, alături de toţi ceilalţi angajaţi, când fabrica s-a închis fiindcă prea mulţi încercau să-i fure
reţetele. Deşi porţile fabricii au rămas închise, munca s-a reluat, dar despre identitatea muncitorilor care făceau ciocolata nu se ştia nimic în afara faptului că nimeni nu era văzut intrând sau ieşind din fabrică.
Danny Elfman - Augustul Gloop
Pe neaşteptate, Wonka anunţă întreaga lume de începerea unui concurs în care cinci tichete aurii au fost ascunse în cinci tablete obişnuite de ciocolată, iar norocoşii care vor găsi tichetele vor avea şansă de a participa la un tur complet al fabricii şi, deasemenea, provizii de ciocolată pentru viaţă, însă doar unul dintre ei va primi un premiu special la sfârşitul turului. Vânzările ciocolatei lui Willy Wonka cresc incredibil de mult, iar patru din cele cinci tichete sunt găsite relativ repede. Câştigătorii sunt, în ordinea în care au găsit tichetele, Augustus Gloop, un băieţaş german lacom şi îndesat, Veruca Salt, o fetiţă răsfăţată-foc, Violet Beauregarde, o fetiţă care vede competiţie peste tot şi Mike Teavee, un băiat arogant, dependent de jocuri video şi televiziune. Chiar dacă sunt săraci lipiţi pământului, familia lui Charlie îşi încearcă norocul de două ori, o dată de ziua lui Charlie când tradiţia spune să primească o tabletă din delicioasa ciocolată a lui Wonka şi a doua oară când bătrânul Joe îşi sacrifică economiile. De ambele dăţi au avut parte de ghinion, însă, exact când află că cel de-al cincelea tichet găsit în Rusia a fost falsificat, Charlie găseşte în zăpadă bani cu care cumpără o tabletă de ciocolată. De data aceasta, Charlie are noroc, iar ultimul tichet ajunge la el. De aici începe aventura.
Danny Elfman - Violet Beauregarde
Filmul primeşte şi el o nominalizare la Oscar, pentru costumaţie (de care s-a ocupat Gabriella Pescucci), dar şi alte 31 de nominalizări şi 9 premii. Cele mai importante premii sunt cel de la Empire pentru Johnny Depp, care face în Charlie and the Chocolate Factory un rol chiar mai ciudat decât cel din Ed Wood, People's Choice Awards pentru Favorite Family Movie şi încă un premiu pentru Johnny Depp la Teen Choice Awards. Danny Elfman, ca şi în cazul The Nightmare Before Christmas, Corpse Bride şi Edward Scissorhands, realizează coloana sonoră pentru film. Primeşte mai multe nominalizări, printre care la World Soundtrack Award, pentru cel mai bun compozitor al anului, la Grammy, pentru cel mai bun cântec compus pentru un film sau televiziune (Wonka's Welcome Song).
Danny Elfman - Veruca Salt

Înaintea lui Johnny Depp, pentru rolul lui Willy Wonka au fost luaţi în considerare Jim Carrey şi Adam Sandler, făcând ca aceasta să fie a cincea colaborarea dintre Burton şi Depp în 15 ani. Versurile pentru patru din cele cinci cântece îi aparţin chiar lui Roald Dahl. Chipul pentru Oompa-Loompas e a lui Deep Roy, care a trebuit să înregistreze mişcarea fiecărui pitic separat, repetând o scenă de zeci de ori, iar vocea pentru Oompa-Loompas în cântece e a lui Danny Elfman. O parte importantă din lucrurile de ciocolată (pomi, flori) apărute în film au fost create de Choccywoccydoodah, din Brighton, Marea Britanie, magazin care a vândut câteva dintre creaţii după apariţia filmului. Johnny Depp a fost atât de impresionat de rolul pe care l-a făcut Freddie Highmore în Finding Neverland, încât l-a propus pentru rolul lui Charlie Bucket, pe care l-a şi interpretat în final.
În total, pentru râu şi cascadă, s-au folosit peste 900.000 de litri de ciocoalată falsă, iar 110.000 de tablete de plastic au fost învelite în ambalaje Nestlé, companie care a oferit 1.850 de tablete de ciocolată adevărată, pentru că The Willy Wonka Candy Company e o marcă Nestlé. În camera în care se realiza guma care ţine loc de trei feluri de mâncare s-au folosit maşinării reale care fac jawbreakers (nu cunosc o traducere bună) care se vând sub marca Willy Wonka.
În scena cu barca, pe care în final au reuşit să o facă să plutească pe ciocolată, după 20 de săptămâni de lucru la ea, pe unul din semnele luminate scrie "Beetle Juicing", referire făcut la filmul lui Burton "Beetle Juice", din 1988. Pe la începutul filmului, tatăl lui Charlie lucrează într-o fabrică ce produce pasta de dinţi Smilex. Ei bine, Smylex e marca gazului otrăvitor folosit de Joker în Batman, al fil al lui Burton, din 1989.
Danny Elfman - Mike Teavee

3 comentarii

 1. dacian spune:
 2. ce inseamna ciocolata falsa?
  unul din filmele mele preferate. l-am vazut de cam 10 ori si tot nu ma satur de el.
  nu stiam ca e vocea lui danny in filme. gata, astazi am invatat ceva.

   
 3. presupun că e vorba de apă colorată, dacian-copil-obsedat... unde mi-e interviul?

   
 4. Luminiţa spune:
 5. :) am vazut filmul asta demuuulttt... aproape ca uitasem de el, de aceea titlul nu-mi spusese nimic prima data. intr-adevar, un film dragut... cine vrea o ciocolata? :)

   

Trimiteți un comentariu

Adresa de email (abonarea trebuie confirmata):

O colecţie de obsesii, pasiuni şi frământări din mine, un loc pe care îl cizelez şi-l modelez permanent după firea mea schimbătoare, o oglindă difuză a ceea ce-am fost şi încerc să fiu. Un blog scris nu atât pentru a fi citit, dar pentru plăcerea nebună de a fi scris. [detalii]