în aşteptare #1. (10.01.2011)

În lumina slabă a camerei sale, dar, mai ales, în lumina tuturor celor întâmplate, îşi aştepta sfârşitul. Avea să vină, ca aproape tot ce i s-a întâmplat lui, în totalitate normal, chiar banal şi vechi. Ca şi ziua aceea în care, întorcându-se acasă de la câmp, îşi ducea în căruţă soţia moartă. A murit în câteva secunde, fulgerată. Îşi aduce aminte cu groază, dar mai ales cu ruşine, de ziua aceea şi de privirle curioşilor în căruţă, unde, puţin schimbată la faţă, stătea întinsă femeia de care îl lega până atunci o viaţă. Viaţa care îl lega de acea femeie din care sufletul a încetat de ceva timp să mai fumege.
[citeşte continuarea...]

săptămâna tim burton: big fish

Scris de răzvan cîmpean duminică, mai 09, 2010

Cu siguranţă filmul cel mai diferit dintre cele prezentate aici, care aduce destul de mult pe alocuri cu serialele lui Brian Fuller, în special cu Pushing Daisies, Big Fish (bazat pe romanul din 1998, Big Fish: A Novel of Mythic Proportions, al lui Daniel Wallace) este în primul rând o frumoasă poveste. Sau, mai corect spun, un şir de frumoase poveşti. Will Bloom încearcă să-şi cunoască tatăl dincolo de miturile şi poveştile repetate pe care acesta le spunea despre sine, într-o nouă şi ultimă poveste, fiindcă Edward Bloom este pe moarte, dar sub nici o formă moartea sa nu este una obişnuită. Păşim, aşadar, în incredibila viaţă a lui Ed, într-o serie de amintiri pe care le are când este vizitat de Will pentru ultima dată. Will nu a mai vorbit cu tatăl său de 
mulţi ani, considerându-l un mincinos căruia nu i-a păsat niciodată de familia lui, ci doar de istorisirile cu iz de invenţii pe care le spunea la fiecare pas. Pe măsură ce povestea lui Ed se desfăşoară, Will încearcă să-l înţeleagă şi să descopere cât adevăr se află în spatele amintirilor pe care le ştie el despre tatăl său. Concluzia la care ajunge e dincolo de orice imaginaţie.
Danny Elfman - Big Fish (Titles)
Filmul primeşte o nominalizare la Oscar, pentru coloana sonoră, care îi aparţine lui Danny Elfman, cu care Burton a mai colaborat şi pentru Edward Scissorhands, The Nightmare Before Christmas, Corpse Bride şi Charlie and the Chocolate Factory şi încă 32 de nominalizări, însă nu câştigă nici măcar un premiu. Printre nominalizările notabile se numără cele de la BAFTA, nu mai puţin de şapte (pentru efecte vizuale, cel mai bun film, cel mai bun scenariu adaptat, regie etc.) şi cele de la Critics Choice Awards, cinci la număr, cel mai bun cântec ("Man of the Hour", Eddie Vedden), cel mai bun regizor, cel mai bun compozitor (Danny Elfman) etc.
Pearl Jam - Man of the Hour
Ewan McGregor a fost ales pentru rolul tânărului Ed Bloom după ce producătorii au observat asemănările evidente dintre el şi înfăţişarea lui Albert Finney în tinereţe, Finney joacând rolul seniorului Ed Bloom.
Actorul Spalding Gray, care suferea de episoade tot mai profunde de depresie, e declarat dispărut pe 10 ianuarie 2004. În noaptea dinaintea dispariţiei el văzuse filmul lui Burton, care se termină cu următoarea frază: "A man tells a story over and over so many times he becomes the story. In that way, he is immortal". Soţia lui Gray a declarat mai apoi că actorul a plâns după ce a văzut filmul şi că, într-un fel, Big Fish i-a oferit permisiunea de care avea nevoie, aceea de a muri.

3 comentarii

 1. hain spune:
 2. un amanunt placut la sfarsit.
  ma asteptam sa scrii mai mult despre acest film si altfel:)
  oricum te felicit pentru initiativa, una foarte tare . tim burton e un geniu.

   
 3. poate ca intr-un fel ma asteptam si eu sa scriu mai mult si altfel despre filmul asta.

   
 4. hain spune:
 5. si totusi te felicit pentru toata treaba asta cu tim burton. geniala de altfel:)

   

Trimiteți un comentariu

Adresa de email (abonarea trebuie confirmata):

O colecţie de obsesii, pasiuni şi frământări din mine, un loc pe care îl cizelez şi-l modelez permanent după firea mea schimbătoare, o oglindă difuză a ceea ce-am fost şi încerc să fiu. Un blog scris nu atât pentru a fi citit, dar pentru plăcerea nebună de a fi scris. [detalii]