în aşteptare #1. (10.01.2011)

În lumina slabă a camerei sale, dar, mai ales, în lumina tuturor celor întâmplate, îşi aştepta sfârşitul. Avea să vină, ca aproape tot ce i s-a întâmplat lui, în totalitate normal, chiar banal şi vechi. Ca şi ziua aceea în care, întorcându-se acasă de la câmp, îşi ducea în căruţă soţia moartă. A murit în câteva secunde, fulgerată. Îşi aduce aminte cu groază, dar mai ales cu ruşine, de ziua aceea şi de privirle curioşilor în căruţă, unde, puţin schimbată la faţă, stătea întinsă femeia de care îl lega până atunci o viaţă. Viaţa care îl lega de acea femeie din care sufletul a încetat de ceva timp să mai fumege.
[citeşte continuarea...]

carte: aglaja veteranyi - de ce fierbe copilul în mămăligă

Scris de răzvan cîmpean joi, martie 25, 2010


Autor: Aglaja Veteranyi

Titlu: De ce fierbe copilul în mămăligă
Editura: Polirom
Anul apariţiei: 2003
Colecţia: Biblioteca Polirom

Nota: 10/10  

CUM MIROASE DUMNEZEU?
Ada Milea - Matuşa vorbeşte cu morţii
În De ce fierbe copilul în mămăligă, Aglaja Veteranyi îşi imaginează o sumedenie de lucruri. Se imaginează pe sine în situaţii ciudate, dificile, traumatizante. E mai uşoară versiunea imaginaţiei decât cea a conştientizării că acţiunea din carte e parte din viaţa ei de la început, când învăţa, când dădea piept cu realitatea. De aceea, dintre cele două perspective, o aleg pe prima, imaginaţia.
AM FOST CINEVA DOAR ÎNAINTE DE A MĂ NAŞTE.
Ada Milea - Mic, mic, mic, dar la fel de celebru ca presedintele Americii
 
Primul regret pe care l-am avut când am citit cartea a fost că nu am scris-o eu, e atât de patologic încurcată, de intenţionat simplistă şi profundă, e plină de înţelesuri triste şi regretabile, e esenţa unei vieţi conduse de fuga dinspre un rău mai mic spre unul mai mare. Se aminteşte frecvent de România, ţara de origine
a autoarea, cu amărăciunea penitenţei de a fi plecat şi lăsat în urmă definiţia sa de om.
CEL MAI MULT ÎMI PLAC POVEŞTILE CU OAMENI CARE MĂNÂNCĂ SAU SUNT PUŞI LA FIERT.
Ada Milea - Meniu pentru potolirea furiei tatălui copilelor

E o combinaţie ciudată între fatalism naiv şi o frică trează de moarte, care fură şansa la traiul mult imaginat. Doza de cinism din carte e de multe ori ridicol de mare, pare să dorească a bate obrazul unei societăţi proaste, dar căreia trebuie să-i aparţină pentru o existenţă adesea lipsită de bucurii efective, îngropată în griji şi probleme nespecifice copilăriei.
ÎNGERII PĂZITORI NU SÎNT NICIODATĂ TRIŞTI, SPUNE DIRECTORUL CIRCULUI, DE ACEEA SÎNT AICI CA SĂ ADUCĂ BUCURIE.
Ada Milea - Show intrauterin

De ce fierbe copilul în mămăligă a fost transpusă într-o piesă care s-a jucat la Teatrul Odeon şi pentru care Ada Milea s-a ocupat în întregime de cântece. În 2003 a apărut albumul omonim al Adei de pe care am ales aici 4 melodii reprezentative. Ordinea ar fi cartea şi apoi albumul, chiar dacă la mine a fost exact invers.

2 comentarii

  1. Dacian spune:
  2. imi place ca trebuie sa ii explici lui dumnezeu de ce vrei sa mori, altfel el iti prajeste creierul si iei viata de la capat. interesanta recenzie.

     
  3. hain spune:
  4. am sa mi-o cumpar sa o citesc.m-ai facut foarte nerabdator.

     

Trimiteți un comentariu

Adresa de email (abonarea trebuie confirmata):

O colecţie de obsesii, pasiuni şi frământări din mine, un loc pe care îl cizelez şi-l modelez permanent după firea mea schimbătoare, o oglindă difuză a ceea ce-am fost şi încerc să fiu. Un blog scris nu atât pentru a fi citit, dar pentru plăcerea nebună de a fi scris. [detalii]