în aşteptare #1. (10.01.2011)

În lumina slabă a camerei sale, dar, mai ales, în lumina tuturor celor întâmplate, îşi aştepta sfârşitul. Avea să vină, ca aproape tot ce i s-a întâmplat lui, în totalitate normal, chiar banal şi vechi. Ca şi ziua aceea în care, întorcându-se acasă de la câmp, îşi ducea în căruţă soţia moartă. A murit în câteva secunde, fulgerată. Îşi aduce aminte cu groază, dar mai ales cu ruşine, de ziua aceea şi de privirle curioşilor în căruţă, unde, puţin schimbată la faţă, stătea întinsă femeia de care îl lega până atunci o viaţă. Viaţa care îl lega de acea femeie din care sufletul a încetat de ceva timp să mai fumege.
[citeşte continuarea...]

carte: mario vargas llosa - băieţii şi alte povestiri

Scris de răzvan cîmpean luni, februarie 01, 2010

În Băieţii şi alte povestiri (Humanitas, 2009), carte care cuprinde două volume, Şefii (1959) şi Băieţii (1967), Mario Vargas Llosa adună poveşti moralizatoare, triste şi rupte din realitate. Personajele sale cad, în general, pradă furiei, viciilor, maniei, plăcerilor şi, în cele din urmă, morţii şi poartă pe interior răni care nu se vindecă, răni care li se citesc pe chip şi care îi fac capabili de comportamente iraţionale sau abuzive.
Lectura cărţii te va purta alert într-o lume dominată de invidie şi frică, o lume a eternei dominaţii şi dorinţei de putere, o lume în care pumnul face legea sau în care prietenia nu poate fi substituitul curajului de a accepta o dramă pentru care nu cel care suferă e vinovat. Eforturile de a-l salva sunt
zadarnice, nici măcar iubirea nu reuşeşte să vindece o durere care macină mărunt sufletul încărcat al personajului.
Dură, tensionantă şi intrigantă, cartea dovedeşte că în spatele fiecărui om se ascund probleme a căror rezolvare ţine atât de libertate cât şi de îngrădirea ei, dar întotdeauna de echilibru. Felul în care personajele îşi dozează această libertate şi faptul de a face diferenţa între ea şi libertinism trasează o linie între cei care în final reuşesc în viaţă şi cei care sfârşesc uitaţi. O carte care captivează prin maniera în care e scrisă, un început promiţător pentru un romancier care azi e unul dintre cei mai importanţi scriitori ai Americii Latine.

2 comentarii

  1. whiterune spune:
  2. bun review :) cam asta as scrie si eu despre "orasul si cainii". o recomand, daca nu ai trecut inca prin ea.

     
  3. whiterune, multumesc. inca nu am citit "orasul si cainii", dar o s-o cumpar si o s-o citesc:)!

     

Trimiteți un comentariu

Adresa de email (abonarea trebuie confirmata):

O colecţie de obsesii, pasiuni şi frământări din mine, un loc pe care îl cizelez şi-l modelez permanent după firea mea schimbătoare, o oglindă difuză a ceea ce-am fost şi încerc să fiu. Un blog scris nu atât pentru a fi citit, dar pentru plăcerea nebună de a fi scris. [detalii]