în aşteptare #1. (10.01.2011)

În lumina slabă a camerei sale, dar, mai ales, în lumina tuturor celor întâmplate, îşi aştepta sfârşitul. Avea să vină, ca aproape tot ce i s-a întâmplat lui, în totalitate normal, chiar banal şi vechi. Ca şi ziua aceea în care, întorcându-se acasă de la câmp, îşi ducea în căruţă soţia moartă. A murit în câteva secunde, fulgerată. Îşi aduce aminte cu groază, dar mai ales cu ruşine, de ziua aceea şi de privirle curioşilor în căruţă, unde, puţin schimbată la faţă, stătea întinsă femeia de care îl lega până atunci o viaţă. Viaţa care îl lega de acea femeie din care sufletul a încetat de ceva timp să mai fumege.
[citeşte continuarea...]

carte: anne birkefeldt ragde - plopii din berlin

Scris de răzvan cîmpean marți, ianuarie 19, 2010

Autor: Anne Birkefeldt Ragde
Titlu: Plopii din Berlin
Editura: Univers
Anul apariţiei: 2009
Colecţia: Cotidianul Literatura
Nota: 9/10

Plopii din Berlin (2004) e un fascinant roman despre membrii unei familii aflaţi atât de departe unii de alţii încât aproape că uită de existenţa celuilalt, în cazul în care vreodată au ştiut. Povestea  se dezvăluie prin patru personalităţi diferite, prin întâmplările cărora aceştia trebuie să le facă faţă într-o vieţuire marcată mai curând de singurătate. Inconştienţi sau nepăsători de existenţa unei familiei căreia îi aparţin, cei patru îşi consolidează un trai cel puţin decent, dar care nu reuşeşte să îi facă pe deplin fericiţi, poate calmi şi oarecum împăcaţi, dar nu fericiţi.
Scrisă într-o manieră când lentă, când alertă, cartea cucereşte prin introspecţia fiecărui personaj, prin
prezentarea detaliată a trăsăturilor care îi caracterizează, printr-un realism crud şi o răbdare pentru amănunte copleşitoare.

O întâmplare tragică îi aduce împreună, o veste care pare să fie atât de importantă încât fiecare lasă deoparte problemele sau divergenţele şi se adună în singurul loc prin care au ceva în comun: casa părintească. Margido, Erlend, Tor şi Torunn, martorii întâmplărilor din carte, trec printr-o aparentă transformare în momentul în care drumurile lor se împreunează. Ajunşi la ferma Neshov descoperă nu doar cât de bine pot funcţiona împreună şi cât de mare nevoie aveau de ceilalţi, dar şi un secret care a marcat şi zdruncinat şansa la normalitate a familiei.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Adresa de email (abonarea trebuie confirmata):

O colecţie de obsesii, pasiuni şi frământări din mine, un loc pe care îl cizelez şi-l modelez permanent după firea mea schimbătoare, o oglindă difuză a ceea ce-am fost şi încerc să fiu. Un blog scris nu atât pentru a fi citit, dar pentru plăcerea nebună de a fi scris. [detalii]