în aşteptare #1. (10.01.2011)

În lumina slabă a camerei sale, dar, mai ales, în lumina tuturor celor întâmplate, îşi aştepta sfârşitul. Avea să vină, ca aproape tot ce i s-a întâmplat lui, în totalitate normal, chiar banal şi vechi. Ca şi ziua aceea în care, întorcându-se acasă de la câmp, îşi ducea în căruţă soţia moartă. A murit în câteva secunde, fulgerată. Îşi aduce aminte cu groază, dar mai ales cu ruşine, de ziua aceea şi de privirle curioşilor în căruţă, unde, puţin schimbată la faţă, stătea întinsă femeia de care îl lega până atunci o viaţă. Viaţa care îl lega de acea femeie din care sufletul a încetat de ceva timp să mai fumege.
[citeşte continuarea...]

seriale: atingerea iubirii

Scris de răzvan cîmpean miercuri, aprilie 08, 2009

Pushing Daisies, încă un serial savuros marca Bryan Fuller (după Wonderfalls şi Dead Like Me), a fost anunţat ca "noul Lost al ABC-ului" şi anulat după doar două sezoane. În linii mari, serialul e o dramă despre viaţa lui Ned (Lee Pace), un plăcintar cu o putere extraordinară (printr-o simplă atingere poate să readucă la viaţă pe cineva mort şi dacă persoana trăieşte mai mult de 60 de secunde, alta din apropierea sa va muri în locul ei; tot printr-o atingere, persoana trezită din moarte ajunge să-şi găsească liniştea definitiv).
Ned se foloseşte de darul său pentru a rezolva crime alături de Emerson Cod (Chi McBride), un detectiv cu trecut incert, pentru a încasa recomensa cuvenită. Aşa se face că într-o zi Ned aude la ştiri vestea că Chuck (Anna Friel), dragostea lui din copilarie, prima fată pe care a sărutat-o şi, în acelaşi timp, copila ce rămâne orfană din vina darului său, a fost găsită moartă. O caută cu obsesia tipică acestui personaj, făcând din ea un caz, apoi, după ce o găseşte, o atinge pentru o singură dată. Serialul preia astfel povestea iubirii dintre cei doi, incapacitatea de a se atinge, umorul rezultat de aici, misterul fiecărui personaj, apoi drama lor, cumva telenovelistică, într-un pachet vizual unic, pe alocuri acuzat de kitsch, dar gândit ca o lume de basm în televiziune. Apariţia lui Chuck, ce continuă inclusiv după moarte să îşi bucure mătuşile care au crescut-o, trimitându-le plăcinte "speciale", nu e motiv de sărbătoare pentru elementul sexy al serialului, tânăra, veşnic îndrăgostită de cel pe care nu îl poate avea, Olive (Kristin Chenoweth).
Ce are aparte Pushing Daisies? Ei bine, e îmbinarea originală dintre Dead Like Me (placintărie şi cafenea), ş (macabru si umor negru, plus imagini specifice), Amelie (naratorul care prezintă personajele, îndeosebi cele moarte, cu tot istoricul de detalii fabuloase) şi Neveste Disperate (misterul), dar mult mai mult de atât. Poate cel mai mult îmi place la serial că permite dezvoltarea unei idile, cu a ei complicaţie cu tot, dincolo de înţelesul cotidian pe care îl are cuvântul. S-ar spune că sunt pueril, dar câte astfel de exemple găsim în televiziunea americană? Dacă e să răspund primei intrebări, Pushing Daisies are farmecul fiecărei relaţii pe internet, la distanţă, doar că în viaţa de zi cu zi, în aceeaşi cameră, la lucru, fără atingeri şi cu dubii inevitabile.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Adresa de email (abonarea trebuie confirmata):

O colecţie de obsesii, pasiuni şi frământări din mine, un loc pe care îl cizelez şi-l modelez permanent după firea mea schimbătoare, o oglindă difuză a ceea ce-am fost şi încerc să fiu. Un blog scris nu atât pentru a fi citit, dar pentru plăcerea nebună de a fi scris. [detalii]